Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, că România înregistrează o creştere economică pe primul trimestru, în special în industrie, şi încasări mai mari la buget decât anul trecut.

Ministrul de Finanţe şi ministrul Bugetului sunt acum în vizita anuală la instituţiile financiare internaţionale. Cei doi miniştri discută despre faptul că şi primul trimestru certifică un nivel de creştere economică, o creştere în industrie în special, care ne dă voie să fim optimişti şi pentru 2014, încasări mai mari decât în 2013, dar mai mici decât planul, dar şi cheltuieli mai mici, însă esenţial este să ne atingem obiectivele pentru acest an şi anume aplicarea sistemului privind suportarea de către Guvern a jumătate din costurile salariale pentru cei care creează locuri de muncă noi, avem împreună cu domnul Jianu programul de minimis de evaluat şi de implementat, scutirea de impozit a investirii profitului şi un vot politic foarte clar în Parlament din partea tuturor grupurilor parlamentare pentru negocierea de la începutul lunii iunie cu scăderea CAS”, a spus Ponta.

Acesta a atras atenţia ministerelor responsabile pentru gestionarea fondurilor europene că rata de absorbţie de 35% de anul trecut nu este suficientă.

35% tot nu este suficient. Vreau să adresez un mesaj şi avertisment către cei care aveţi autorităţi de management- transporturi, mediu, POSDRU- să mergem în acelaşi ritm, în aşa fel încât să păstrăm acel ritm care ne-a adus pe primul loc în Europa la nivelul creşterii absorbţiei fondurilor europene. Acordul de Parteneriat a fost trimis la Bruxelles şi o să vreau să vă rog imediat ce primim observaţii, cum primesc de altfel toate ţările, să fiţi receptivi şi să pregătim un acord care să ne permită 2014-2020 să putem cheltuim mult mai repede şi mai bine banii europeni pe care îi avem la dispoziţie”, a mai spus Ponta.