Angajații din 15 oficii poștale din Capitală continuă marți, protestele, acțiuni similare având loc și la Cluj, a arătat Marian Ciubeică, liderul filialei București a Sindicatului Lucrătorilor din Poșta Română, pentru Radio România Actualități.

Ciubeică a precizat că aceasta este o grevă spontanã, necoordonată de liderii sindicali.

“Chiar nu știu când se va termina, cât de repede și când vor începe aceste oficii poștale lucrul”, a precizat liderul sindical.

Luni, aproximativ 1.500 de angajați din cadrul a 30 de oficii poștale din Capitală au participat la protestul organizat în București, nemulțumiți de actele adiționale la Contractele Colective de Muncă, prin care norma de lucru este redusă, în funcție de caz, la numai patru sau șase ore.

“Acțiunea revendicativă a început la ora 8.00 și se va încheia la orele 20.00, atunci când se termină programul cu publicul. Oamenii sunt nemulțumiți de actele adiționale la Contractele Colective de Muncă prin care norma de lucru este redusă, în funcție de caz, la numai patru sau șase ore. Consecința directă a acestui fapt este scăderea salariului lunar, unii dintre angajați ajungând să primească salarii de numai 500 lei”, a declarat Cristian Iancu, secretar general adjunct la Federația Sindicatelor din Poștă și Telecomunicații.

Reprezentanții Companiei Naționale “Poșta Română” au arătat luni că sindicatele recunosc existența unui excedent de personal în unitățile poștale raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei.

Potrivit sursei citate, volumul prestațiilor poștale a scăzut continuu în perioada 2009-2012, înscriindu-se într-un trend global determinat de evoluția tehnologică și dezvoltarea comunicațiilor online.

“Conducerea Companiei Naționale Poșta Română a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), în luna septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011. În data de 15 octombrie 2012, conducerea Poștei Române și sindicatul poștal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie și octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poștală, precum și pentru gradarea agențiilor poștale. Rezultatele normării au fost verificate împreună cu reprezentanții sindicatelor care recunosc înregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei”, se notează în comunicatul CNPR.