Agricultura, industria de prelucrare a produselor agro-alimentare, energia verde şi industria petrochimică sunt domenii-cheie pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Egipt, identificate la Forumul de afaceri româno-egiptean.

În cadrul sesiunii oficiale a Forumului, au fost subliniate interesul celor două părţi pentru dezvoltarea colaborării bilaterale, complementaritatea celor două economii, potenţialul real pe care îl au acestea, chiar şi în condiţii de criză, se arată într-un comunicat al CCIB, remis miercuri Agerpres.

“Suntem în etapa în care putem face lucruri concrete. Deşi în 2012 valoarea schimburilor comerciale s-a cifrat la peste 700 milioane de euro, în creştere cu aproape 70% faţă de anul 2011, există, încă, oportunităţi neexplorate pe ambele pieţe. O direcţie importantă de dezvoltare a relaţiilor economice dintre ţările noastre o constituie cooperarea în vederea retehnologizării şi modernizării unor complexe industriale din Egipt şi chiar dezvoltarea unor capacităţi de producţie noi, în contextul în care în România operează cele mai mari grupuri industriale din lume, iar specialiştii români sunt deosebit de bine priviţi în mediul economic egiptean”, a declarat Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi co-preşedinte al Consiliului de Afaceri Egipt-România (CAER) în deschiderea Forumului de afaceri româno-egiptean “Noi oportunităţi de afaceri, parteneriate şi investiţii”.

Evenimentul, axat pe întâlniri bilaterale, a fost organizat de Camera bucureşteană împreună cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA) cu prilejul vizitei în România a unei delegaţii de oameni de afaceri egipteni şi se înscrie în aria preocupărilor constante ale CCIB de a dezvolta relaţiile economice cu ţări din afara Uniunii Europene, cu un potenţial semnificativ de absorbţie.

Din delegaţia egipteană, condusă de Hassan El Shafei, co-preşedinte al Consiliului de Afaceri Egipt-România, au făcut parte reprezentanţi ai unor companii ce activează în industria alimentară, industria energetică (energie verde), construcţii, industria produselor cosmetice naturale, turism, infrastructură, sticlărie şi materiale de construcţii, comunicaţii şi IT, presă, precum şi oficiali din cadrul Autorităţii pentru Dezvoltarea Turismului şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.