Adunarea Generală a ONU se va reuni miercuri, urmând să se pronunțe asupra unui proiect de rezoluție care condamnă autoritățile siriene și recunoaște Coaliția Națională Siriană ca parte într-o eventuală tranziție politică.

Rusia, aliată apropiată regimului președintelui Bashar al-Assad, se opune acestui text elaborat de Qatar și alte țări arabe, după cum diplomați occidentali consideră că este “puțin probabil” ca documentul să adune tot atâtea voturi ca textul adoptat de Adunare, în august 2012, prin care au fost condamnate violențele din Siria și care se pronunța pentru o tranziție în această țară, scrie miercuri cotidianul francez “Le Monde”.

“Sunt convins că multe țări au votat acest text, pentru că erau convinse că sunt de partea învingătorilor”, spune un diplomat occidental. “Astăzi nu mai sunt sigure (…) Acum, există și un factor islamist, terorist, care este mult mai evident”, a afirmat un diplomat de la ONU, citat de ziarul francez.

Nicio țară nu are drept de veto în Adunarea Generală a ONU, ale cărei texte nu au un caracter constrângător.

Conflictul din Siria, care a început cu manifestațiile pașnice din martie 2011 contra președintelui Bashar al-Assad, pentru a se transforma apoi în război civil, a făcut cel puțin 94.000 de morți, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, un ONG apropiat opoziției care înregistrează sistematic numărul victimelor confirmate.

Rusia, care a votat deja contra textului adoptat în august 2012 de ONU, alături de alte 11 state – 31 abținându-se – a calificat noul proiect de rezoluție ca fiind “dezechilibrat”. Moscova a avertizat, potrivit unui diplomat de la ONU, că votul asupra noului text propus ar putea să aducă deservicii proiectatei conferințe de pace, propusă împreună cu SUA.

Rezoluția Adunării Generale salută crearea CNS “ca interlocutor necesar pentru o tranziție politică”. Această formulare ar putea fi considerată drept o recunoaștere oficială a Coaliției ca reprezentantă a poporului sirian și astfel să nemulțumească unele țări membre.

“Este foarte probabil că votul nu va fi la fel de mare ca anul trecut, dar nu vrem să coborâm sub 100 sau 110”, a declarat un înalt diplomat occidental. Rezoluția din 2012 a fost votată de 133 din cele 193 de țări membre ale ONU.

Proiectul de rezoluție condamnă violențele “de orice fel”, escaladarea prin recurgerea la arme grele de către forțele siriene, bombardarea de către trupele siriene a țărilor vecine și violarea drepturilor omului. Documentul cere, de asemenea, ca autoritățile siriene să garanteze un acces nemijlocit al inspectorilor ONU însărcinați cu anchetarea eventualelor atacuri cu arme chimice. Regimul de la Damasc și rebelii se acuză reciproc de lansarea unor astfel de atacuri.