Guvernul olandez nu a luat nicio decizie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, acest lucru urmând a fi stabilit cu celelalte state membre UE înainte de Consiliul JAI din martie, a precizat Ambasada Olandei la Sofia, ca urmare a unor informații din presa bulgară.

Subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen ar putea să nu fie discutat la Consiliul JAI din martie, iar Olanda este pregătită să folosească dreptul de veto, considerând că cele două țări nu au făcut suficiente eforturi pe calea reformelor.

Olanda este pregătită să folosească dreptul de veto, deoarece consideră că Bulgaria și România nu au făcut suficiente eforturi pe calea reformelor. Autoritățile olandeze sunt îngrijorate de situația politică din România, care ar putea bloca reformele începute de București.

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană vor avea prima reuniune la 7 martie, când aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se află pe agenda preliminară.

Dar acest lucru se poate schimba, dacă opoziția Olandei și a altor țări față de aderarea celor două țări va rămâne puternică, relatează postul naţional bulgar de radio, citând surse din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit acestor surse, de data aceasta de vină este România, mai exact situația politică dificilă de la București.