Obezitatea, diabetul, boala de inimă, cancerul, bolile autoimune, bolile reumatice, sindromul de atenţie deficitară şi hiperactivitatate la copii şi numeroase alte afecţiuni sunt corelate cu creşterea consumului de zahăr. Multiple studii au corelat consumul excesiv de zahăr cu obezitatea, diabetul, boala de inimă, o multitudine de cancere (sân, uter, ovar, esofag, stomac, laringe, pancreas, colon, rinichi, vezică biliară, chiar şi cu temutul cancer pulmonar), boala Alzheimer, diverse boli autoimune. Una dintre cele mai complete prezentări asupra efectelor adverse ale zahărului aparţine cercetătoarei Nancy Appleton care oferă o listă impresionantă de motive pentru care zahărul distruge într-adevăr sănătatea. Soluţia este înlocuirea completă a zahărului din dietă cu glucide complexe din cereale integrale, fructe şi legume. Evitarea zahărului este un prim pas către controlul stării de sănătate. Efectele se vor vedea foarte repede şi sunt de durată, dacă eliminăm complet zahărul şi glucidele rafinate (produsele ce au zahăr, glucoză sau făină albă în compoziţie).