Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut peste o sută de controale la universităţi, unde s-au constatat nereguli privind înregistrările taxelor, astfel aplicându-se amenzi în valoare de 50.000 lei, dar şi avertismente.

Potrivit unui comunicat de joi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au fost desfăşurate controale în 118 universităţi, pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de studii.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate  17 amenzi contravenţionale, în valoare de 50.000 de lei, şi 39 de avertismente , precizează sursa citată.

Astfel, au fost verificate listele tarifelor pentru cursuri şi alte activităţi educaţionale, dar şi actele din care să rezulte obiectul de activitatea unităţilor de învăţământ.

La câteva dintre universităţile verificate,  nu a fost găsit codul unic de înregistrare din care să rezulte obiectul de activitate pentru care unitatea de învăţământ a fost autorizată să funcţioneze sau programul de funcţionare (Dolj). De asemenea, nu erau afişate listele cu tarifele aferente cursurilor şi condiţiile de plată (Vaslui, Iaşi, Cluj, Bihor) sau taxele percepute în anul şcolar 2012-2013 pentru înscriere, şcolarizare şi reexaminare (Vrancea).

De asemenea, în unele cazuri era condiţionată primirea dosarului de completarea unei declaraţii pe proprie răspundere prin care candidatul se angaja că nu va urma simultan mai mult de două programe de studii, indiferent de nivelul şi forma de finanţare.

În urma controalelor desfăşurate în universităţi au mai fost găsite nereguli cu privire la neprecizarea condiţiilor de reziliere a contractului (Iaşi), a modului de restituire a taxelor achitate în plus peste perioada de şcolarizare (Suceava), neindicarea tuturor taxelor percepute stabilite prin hotărârea Senatului universităţii (Dâmboviţa), inexistenţa în contracte a clauzelor de reziliere sau de încetare a contractului (Bucureşti)