Candidatul PDL pentru președinția României, Cătălin Predoiu, a participat marți la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre UE. În cadrul discuțiilor au fost abordate probleme de actualitate politică internă, independența justiției și afaceri europene. Liderul PDL a avertizat că o eventuală victorie a PSD în bătălia pentru președinția României va pune în pericol lupta anticorupție, generând o contraofensivă a baronilor social-democrați contra justiției.

Întâlnirea cu ambasadorii statelor membre UE a fost extrem de utilă și interesantă. Am prezentat viziunea mea asupra problemelor de politică internă. Proiectul de unitate a dreptei poate fi o ancoră pentru stabilizarea democratică a României. Fără o contrapondere la PSD, tabla de șah a politicii se va dezechilibra și va crea un deficit de democrație. Este posibil să asistăm la o contraofensivă a baronilor contra Justiției, dacă PSD va câștiga Președinția. Având în vedere experiența mea anterioară de ministru al Justiției, știu exact pe ce „butoane” interne și externe să apăs ca să nu se întâmple acest lucru, de aceea am convingerea că sunt cea mai potrivită persoană pentru funcția prezidențială dintre cei care și-au anunțat intenția sau disponibilitatea să candideze la Președinție”, a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat de presă al PDL.

Am prezentat viziunea mea, în calitate de prezidențiabil, despre politica externă a României și liniile ei de dezvoltare. Sunt pentru consolidarea statutului de membru al UE și NATO, pentru creșterea rolului și influenței noaste în proiectul european. România trebuie să fie mai influentă în Europa. Deocamdată nu contăm prea mult în generarea deciziei la nivel european, ceea ce este descalificant pentru Guvern în general și ministrul de externe în special. Europa trebuie să găsească răspunsuri unor provocări serioase, securitatea energetică, migrația, locurile de muncă, anticorupția și combaterea evaziunii fiscale sunt teme care trebuie rezolvate în anii care vin. România trebuie să își asume un rol mai pronunțat în continuarea acestor politici”, a mai declarat Predoiu.

Întâlnirea cu ambasadorii statelor membre UE a fost prilejuită de încetarea mandatului Greciei la președinția Uniunii, aceasta urmând să fie asigurată de Italia, de la 1 iulie.