Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei se vor confrunta, sâmbătă, în Convenţia Naţională Extraordinară a PDL pentru şefia partidului. Tabăra lui Vasile Blaga se laudă că are sprijinul şefilor din peste jumătate dintre organizaţiile PDL, dar Elena Udrea strigă deja victorie. La congresul PDL a fost invitat şi preşedintele Traian Băsescu.

Cel mai mare Congres din istoria PDL, la care vor participa 5.000 de delegaţi, va decide soarta partidului cel puţin până la alegerile europarlamentare din 2014. Practic, două mari blocuri de influenţă se vor confrunta sâmbătă, la Romexpo.

Având o mare parte a filialelor asigurate în urma turului de forţă pe care l-a făcut începând din luna ianuarie, Vasile Blaga intră în competiţie cu moţiunea „România Dreaptă. PDL, politica dincolo de lozinci”. Blaga îşi propune reorganizarea partidului de la „firul ierbii” şi prezintă ca viziune centrală şi obiectiv pentru următorul deceniu „egalitatea în faţa legii” şi „reconstrucţia statului ca spaţiu al cetăţenilor activi”.

Elena Udrea, PDL

Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului a intrat în cursă cu moţiunea „Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie”, prin care propune revigorarea formaţiunii democrat-liberale astfel încât membrii PDL să atragă electoratul pierdut, scopul principal fiind acela de revenire la guvernare ca principal partid politic din România. Moţiunea Elenei Udrea i-a adus laolaltă pe vechii opozanţi ai lui Blaga, precum şi pe cei care au rămas apropiaţi de Traian Băsescu.

Deşi cotată fără şanse reale de a obţine un scor bun la congresul de sâmbătă, Monica Macovei are un rol bine definit în ecuaţia votului. Moţiunea sa intitulată „Reformiştii” îi are drept principali susţinători pe adversarii declaraţi ai lui Vasile Blaga. Fostul prim-vicepreşedinte Cristian Preda şi fostul vicepreşedinte Sever Voinescu, aflaţi la un pas de a fi excluşi din partid din cauza confruntărilor cu vechea gardă a PDL, la care se adaugă nou intratul în partid Adrian Papahagi sunt practic, singurele figuri de prim-plan care o susţin pe Macovei, iar atacurile pe care eurodeputatul le-a avut la adresa personajelor controversate din partid şi-au făcut efectele cu prilejul acestei competiţii, când mulţi dintre şefii de filiale i-au transmis lui Macovei că nu va primi niciun vot din partea delegaţilor.

Monica Macovei

Lupta pentru putere în PDL nu se va finaliza, însă, o dată cu congresul de sâmbătă. O importanţă deosebită a scrutinului va avea, în sine, procentul de voturi obţinut de fiecare tabără în parte. Aceasta întrucât în funcţie de numărul de opţiuni exprimate pentru fiecare moţiune vor demara negocierile pentru stabilirea celorlalte funcţii din Biroul Permanent Naţional, cu precădere cele de vicepreşedinţi şi de secretari executivi.