Grupul Google pregăteşte lansarea YouTube România, aşteptată cu mare interes de compozitorii români, care urmează să primească bani pentru videoclipurile încărcate pe acest site, în baza unui contract semnat, pe 6 martie, între Google Ireland Limited şi UCMR-ADA.

Organismul de gestiune a drepturilor de autor Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA), care reprezintă pe teritoriul României 7.800-7.900 de compozitori şi textieri de muzică, şi-a informat membrii că, pe 6 martie, a semnat cu Google Ireland Limited o „Autorizaţie licenţă neexclusivă de utilizare a operelor muzicale prin streaming oneros” pentru site-ul YouTube.

„Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obţinut pentru membrii săi dreptul de a colecta remuneraţii, pentru utilizările operelor muzicale pe internet, pe site-ul YouTube, prin streaming”, se spune în anunţul UCMR-ADA.

Surse au declarat că lansarea versiunii YouTube România va avea loc în acest an.

Pe de altă parte, cântăreţii par a fi cei mai interesaţi de lansarea versiunii localizate a YouTube, deoarece – în baza contractului semnat între UCMR-ADA şi Google – vor putea să încaseze bani pentru melodiile lor care vor fi postate pe YouTube România. Însă la fel cum nu se cunoaşte încă data oficială de lansare a YouTube România, nici UCMR-ADA nu a comunicat detaliile legate de procentele pe care le va încasa de la YouTube pentru membrii săi.

Este de aşteptat ca prin lansarea YouTube România publicul să aibă acces mai uşor la un conţinut localizat, însă cei interesaţi vor putea accesa în continuare varianta internaţională a YouTube.