Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a discutat, vineri, la Prefectura Cluj, cu reprezentanţii instituţiilor deconcentrate aflate în subordinea ministerului şi cu un grup de fermieri despre stadiul în care se află plăţile reprezentând subvenţiile europene şi ajutoarele de stat pe acest an.

„Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România în legătură cu lucrurile care trebuie să fie întreprinse în perioada următoare în scopul limitării pierderilor şi pentru ca acest sector să câştige tot mai multă credibilitate. (…) Subvenţia pe suprafaţă din partea UE este deja plătită pentru un număr de 650.000 de beneficiari. Urmează să primească şi subvenţia de la bugetul de stat. Jumătate dintre crescătorii de bovine şi ovine şi-au primit banii, urmând ca restul să intre în posesia banilor în primele zile ale lunii aprilie. Putem spune că angajamentele de plată ale Ministerului sunt îndeplinite”, a afirmat ministrul Agriculturii în conferinţa de presă de la Prefectura Cluj.

El a evidenţiat progresul pe care l-au făcut agenţiile de plăţi pentru a atrage banii europeni şi distribuţia lor rapidă spre fermieri. Comparativ cu anul 2009, când plăţile se făceau în iunie, acum se fac în avans, respectiv 50% în luna octombrie, iar în martie-aprilie sunt achitate în totalitate.

„Am discutat şi despre Politica Agricolă Comună (PAC). Anul 2013 este unul al marilor provocări pentru agricultură, pentru că trebuie să atragem toate fondurile europene care ni se pun la dispoziţie. Avem un grad de accesare de peste 55%. Ministerul Agriculturii va atrage în 2013, prin cele două agenţii de plăţi, 2,5 miliarde de euro pentru fermieri, dar poate nu suma nu este suficientă. Mi-aş fi dorit ca pentru perioada 2014-2020 să avem fonduri mult mai mari la dispoziţie”, a explicat ministrul Daniel Constantin.

Referindu-se la scandalul cu aflatoxina din lapte, Daniel Constantin a explicat că sunt fermieri care au avut pierderi în această perioadă şi se vor face evaluări în acest sens.

„Fermierii şi-au păstrat contractele de livrare de lapte cu procesatorii. Contractele au fost respectate (…) Pierderi au fost înregistrate de fermierii care vindeau lapte în mod direct, prin dozatoare automate. Ei au ridicat o serie de probleme legate de faptul că la acele dozatoare trebuie să vândă exclusiv fermierii, nu persoane intermediare care au descoperit că pot face o afacere cu aceste dozatoare”, a arătat oficialul guvernamental, precizând că în acest moment au fost închise toate alertele privind aflatoxina, iar un control precum cel efectuat în aceste zile de autorităţile veterinare nu s-a mai desfăşurat niciodată în România.