USL îl susține pentru funcția de Avocat al Poporului pe fostul procuror Crișu Anastasiu, propunerea PDL este fostul titular Gheorghe Iancu, iar UDMR îl propune pentru această funcție pe fostul consilier prezidențial Peter Ekstein Kovacs.

Inițial, PNL a avut propunere separată de PSD, în persoana Lenuței Cobuz – specialist în justiţie militară, care lucrează în sectorul privat în calitate de consilier juridic – dar liberalii și-au retras în ultimul moment candidatul și susțin candidatul PSD.

Crişu Anastasiu (56 de ani) este doctor în Drept procesual penal și cadru didactic al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Drept. Între 1981-1990 a fost judecător şi procuror, între 1995-2002 a fost consilier la Curtea de Conturi, între 2002 – 2005 a fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi, între august 2005 – iunie 2009 a fost procuror la PÎCCJ. În 2002, Crişu Anastasiu, pe atunci procurorul general financiar al Curţii de Conturi, a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti pe motiv că, în calitatea de ordonator de credite, Traian Băsescu nu a avut aprobarea CGMB pentru o serie de plăţi făcute unei firme aferente lucrărilor la Pasajul Basarab.