Uniunea Europeană interzice cultivarea semințelor folosite în experimentul francezilor, dar în schimb, sunt aprobate importurile.
În Europa ajung anual 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar în România peste 500.000 de tone, în special porumb și soia.
Porumbul incriminat în Franța a fost studiat și în România până în 2009 la Stațiunea de Cercetări Agricole Simnic.
Specialiștii au urmărit atunci reacția acestei cereale hibrid la acțiunea unui erbicid puternic numit Roundup. O combinație menționată și în studiul francezilor potrivit căruia după 2 ani șobolanii testați s-au ales cu tumori.
„S-a aplicat erbicidul respectiv pentru distrugerea tuturor buruienilor care se aflau în acea perioadă în vegetația porumbului”, a declarat Gabriel Păunescu, șef Laborator Agrotehnică Stațiunea Simnic.

97% dintre produsele modificate genetic devin furaje și sunt consumate de porci, vaci sau păsări. Temerea specialiștilor este că într-un final efectele acestor produse ajung în organismul nostru, din moment ce consumăm carne.

România cultivă acum 217 hectare cu porumb modificat genetic, alte soiuri decât cel controversat. Spre exemplu, în județul Brăila, semințele Monsanto, diferite de cele utilizate în experimentul francezilor, sunt folosite de fermieri pe câteva zeci de hectare.
Micii producători nu au încredere în semințele modificate genetic.

Primul grup de rozătoare a fost hrănit cu porumb modificat genetic Monsanto NK603, celui de-al doilea grup i s-a administrat același tip de porumb, dar de data aceasta tratat cu erbicid Roundup. Al treilea grup a beneficiat de porumb obișnuit.

Șobolanii care au avut o dietă ce conținea porumbul modificat și urme de Roundup au murit înaintea celor cu dietă standard. Cei care au mâncat doar porumb monsanto NK 603 au dezvoltat tumori.
Dezbaterea s-a mutat în Comisia Europeană, iar cercetarea e abia la început.

Dacă specialiștii francezi susțin că porumbul modificat genetic poate provoca apariția cancerului, cercetători din alte țări spun că organismele modificate genetic nu sunt periculoase.

Uniunea Europeană importă anual 40 de milioane de tone soia și porumb modificate genetic. În România ajung anual între 400.000 -500.000 tone de soia.