Gigantul UNILEVER a anunțat că va închide fabrica de detergent pudră de la Ploiești, unde se produce celebrul brand românesc DERO, informează Ziarul Financiar, scrie r3media.ro.

Conform sursei citate, anglo-olandezii vor muta fabrica de la Ploiești, dar nu au anunțat unde. „Colegii reprezintă principala noastră prioritate în momentul de faţă şi ne concentrăm eforturile pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru aceştia“, spune Gabriel Oprea, directorul fabricii din Ploieşti.

Este vorba despre 620-630 de angajați, despre a căror soartă nu se știe nimic.

Fabrica de detergent a fost inaugurată în 1957, DERO fiind abrevierea de la „Detergent Românesc”. Între timp, DERO a devenit o marcă și un substantiv comun.

Ziarul Financiar se întreabă dacă relocarea activității fabricii și aducerea detergentului de la mii de kilometri depărtare este mai ieftină decât producția de la Ploiești, în condițiile în care oricum fabrica era cea mai ieftină din Europa.

„Întrebarea este unde se va reloca activitatea şi cât de eficient va fi să aduci detergent de la mii de kilometri depărtare. Va fi mai ieftin?

Totodată, într-o piață în perpetuă schimbare, în care românii (dar nu numai) au renunțat la detergent pudră pentru cel lichid și capsule, de ce Unilever nu a decis transformarea fabricii și retehnologizarea ei pentru a putea realiza produse de generație nouă? De ce s-a optat pentru închidere?”, scrie Ziarul Financiar.

Anul trecut, Dero a fost al doilea cel mai vândut brand de detergent la noi în țară, reușind să obțină 19,7% din vânzările de 1,9 miliarde de lei anual, potrivit companiei de cercetare de piaţă Euromonitor. Aceste cifre cuprind nu doar segmentul de pudră, ci și cele de capsule și detergent lichid, în condițiile în care brandul este activ pe toate segmentele.

Reprezentanții companiei spun că brandul DERO nu va dispărea. DERO este singura marcă românească într-o piață dominată de străini.

Fabrica DERO a fost achiziționată de Unilever în 1995.Tot în Ploieşti, în anul 2006, a luat naştere Fabrica de Produse Alimentare Unilever prin relocarea operaţiunilor a trei unităţi – fabricile de margarină din Târgu Mureş şi Bulgaria şi fabrica Knorr din Otopeni. Aici se realizează astăzi Knorr şi Delíkat, conform celor mai recente date ZF. De altfel, în ultimii trei ani, în această producţie de alimente şi, mai exact, în extinderea acestei capacităţi, grupul a investit 48 mil. euro.