Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat motivele pentru care a fost emis comunicatul de miercuri seară al DSU, în care se menționa faptul că substanțele folosite în timpul protestului din Piața Victoriei, din 10 august, sunt conforme standardelor internaționale, recomandându-le celor expuși să meargă la medic pentru control doar dacă au simptome îngrijorătoare. 

 

 

Raed Arafat respinge acuzațiile, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, potrivit cărora departamendul condus de el ține partea Jandarmeriei, dar și cea căreia comunicat ar fi unul politic, menționând totodată că singurul scop al acestuia este interesul ceățeanului. Arafat menţionează că în urma violenţelor 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD, dintre care 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungând la spital, iar 9 rămânând internate pentru diferite probleme.

Acesta susține că a dat „acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate și să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează, ca pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. Însă controalele de rutină nu sunt necesare, iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele, analizele de sange nu au ce demonstra, mai ales la o diferență de 5 zile, având în vedere că acest comunicat s-a emis ieri, 15 August, când numărul persoanelor care veneau pentru consult a început să crească, nefiind necesară însă internarea a niciuneia dintre ele.”

Raed Arafat afirmă că numărul celor care s-au prezentat la medic după ce s-au aflat în Piaţa Victoriei a crescut după ce un medic psihiatru a publicat în social media un articol în care a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substanţele lacrimogene şi riscurile pe termen mediu şi lung.

„Din păcate, intenţia de a linişti populaţia care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piaţa Victoriei în noaptea de 10 August, a fost interpretată de către un grup de persoane ca o diversiune şi o dezinformare din partea noastră. Interpretarea şi mai absurdă este că ţinem partea Jandarmeriei importriva populaţiei sau că am executat ordine politice şi că acest comunicat este unul politic”, mai afirmă Arafat.

„Ca persoană, dar şi ca instituţie, avem obligaţia de a păstra echidistanţă şi neutralitatea pentru a putea duce la îndeplinire misiunea noastră corect. Noi nu putem fi de partea unuia sau de parte altuia când executăm misunile în domeniul situaţiilor de urgenţă, singurul scop fiind interesul ceteanului pe care îl servim. Nu poate nimeni să ne impună adoptarea unei poziţii dacă această poziţie nu este în favoarea cetăţeanului simplu iar când comunicăm, facem acest lucru cu scopul de a informa corect populaţia indiferent cum este interpretată comunicarea noastră de către unii sau alţii. Am considerat necesară această clarificare după ce am văzut comentariile la comunicatul emis ieri”, mai susține Raed Arafat.

Potrivit acestuia, 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipele SMURD în noaptea de 10 spre 11 august, când au avut loc evenimentele violente din Piaţa Victoriei, dintre acestea, aproximativ 290 având simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene, iar 70 fiind transferate la spitale. Nouă dintre ele au rămas internate pentru diferite probleme.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis miercuri seara un comunicat în care susţine că a luat legătura cu producătorii substanţelor din compoziţia gazelor lacrimogene folosite de jandarmi în 10 august, în Piaţa Victoriei, care au confirmat că acestea sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale şi că efectele pe care le au sunt iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber. DSU spune că „nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic”, potrivit News.ro

 

Sursă foto: Facebook/RaedArafat