Comisia Europeană a prezentat miercuri o comunicare fără caracter legislativ ce descrie modalităţile în care migraţia şi mobilitatea forţei de muncă pot contribui la dezvoltarea economică şi socială a statelor cu venituri mici şi medii şi insistă asupra consolidării cooperării internaţionale pentru a atinge acest obiectiv, consemnează agenţia EFE.

Documentul va servi drept bază pentru poziţia comună pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre o vor susţine la reuniunea la nivel înalt asupra migraţiei şi dezvoltării ce va fi organizată de Adunarea Generală a ONU pe 3 şi 4 octombrie, anunţă executivul comunitar.

În cadrul iniţiativei, Comisia face apel la “toate părţile interesate” de a ieşi în întâmpinarea “provocărilor” ridicate de migraţie şi să profite la maxim de potenţialul furnizat de mobilitatea persoanelor.

Printre alte propuneri, în document se cer garanţii că strategiile de dezvoltare pun în valoare migraţia şi mobilitatea ca “factori de stimulare” a dezvoltării şi că se va respecta demnitatea şi apărarea drepturilor umane fundamentale ale emigranţilor, “indiferent de statutul lor juridic”.

Comisia consideră necesar să se acorde o atenţie sporită legăturii dintre schimbările climatice şi degradarea mediului înconjurător, pe de o parte, şi migraţie, de cealaltă parte, pe lângă studierea riscurilor pe care creşterea gradului de urbanizare şi migraţia le presupun pentru oraşe şi zonele urbane.

În text se subliniază importanţa consolidării gestionării migraţiei prin cooperare bilaterală şi regională (inclusiv colaborarea cu societatea civilă) şi a sporirii mobilităţii forţei de muncă pe plan internaţional şi regional.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, consideră că migraţia şi mobilitatea sunt „factori cheie pentru dezvoltarea durabilă, dar cooperarea la nivel mondial în această chestiune are nevoie de un salt calitativ”. La rândul său, comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, subliniază că migraţia “trebuie să fie recunoscută drept un factor de dezvoltare economică, socială şi un integrator pentru mediul înconjurător”. Astfel, el a insistat ca aceasta problematică să fie inclusă pe lista priorităţilor agendei internaţionale de dezvoltare după anul 2015, termenul până la care trebuie îndeplinite Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului propuse de ONU pentru reducerea sărăciei extreme pe plan mondial.