Turiştii care ajung la Rezervaţia de urşi „Libearty” de la Zărneşti au la dispoziţie, începând de joi, un trenuleţ ce îi va plimba prin rezervaţie pentru a putea vedea de aproape comportamentul urşilor.

„Trenuleţul cu o capacitate de 24 de locuri a costat 25.000 de euro şi a fost adus din Franţa. Trenuleţul este format dintr-o remorcă transă de un tractor, ambele adaptate la traseul de munte. Investiţia a fost suportată de firma Marching Animal Welfare Trust din Marea Britanie, de Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor şi de Asociaţia de Protecţie a Animalelor <<Milioane de Prieteni din Braşov>>”, a declarat iniţiatoarea proiectului, Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni”.

Potrivit acesteia, ideea pentru realizarea trenuleţului a venit după s-a observat că mulţi turişti mergeau până la jumătatea rezervaţiei şi se întorceau din cauză că drumul era prea lung, mai ales după ce a a fost construit şi al treilea ţarc.

„De aceea, ne-am gândit la această variantă. Trenuleţul va avea un anumit traseu pe lângă gardul animalelor, prin toată rezervaţia care se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare, şi va avea două opriri. Prima oprire va fi la piscina cea mare a urşilor de unde se poate vedea cea mai mare parte a rezervaţiei, iar a doua oprire este la centrul de vizitare a rezervaţiei unde turiştii pot servi o apă, o cafea, pot cumpăra suveniruri sau pot vedea un film documentar despre rezervaţie. Doi ghizi sunt la dispoziţia turiştilor, dar ne gândim să instalăm în trenuleţ un difuzor cu mai multe informaţii despre rezervaţie. Dacă acest trenuleţ va fi de bun augur ne gândim să mai achiziţionăm încă o remorcă şi să mărim numărul de locuri la 50. Oricum am văzut că numărul de turişti a fost destul de mare în această vară, nu numai din România. Avem foarte mulţi turişti străini care sunt impresionaţi de rezervaţie şi de felul în care îngrijim cei 75 de urşi aflaţi în prezent la Libearty”, a precizat Cristina Lapis.

Preţul de intrare în rezervaţie în care intră şi plimbarea cu trenuleţul costă până la sfârşitul lunii august 25 de lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar de la 1 septembrie 40 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.