Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că regretă profund faptul că în ultimii ani “a trebuit să fim martorii unei tentative de desfiinţare a Senatului”.

Experienţa arată că desfiinţarea Senatului a fost un pas inevitabil urmat invariabil în toate încercările mai mult sau mai puţin reuşite de distrugere a structurilor democratice şi de înlocuire a acestora cu sisteme autoritare de guvernare. Regret profund că în ultimii ani a trebuit să fim martorii unei tentative de desfiinţare a Senatului. În acest scop a fost activat un amplu aparat de propagandă care făcea abstracţie de interesul naţional, de experienţa istorică a Statului român şi de opiniile specialiştilor români şi străini, o campanie mediatică de un populism strident instrumentalizând o cunoaştere încă precară a tradiţiilor naţionale din partea unei părţi a cetăţenilor a culminat în anul 2009 un referendum pentru desfiinţarea Senatului”, a spus Tăriceanu în plen, cu ocazia şedinţei solemne consacrată aniversării a 150 de ani de la constituirea Senatului României.

Potrivit acestuia, referendumul a fost contestat de importante organizaţii ale societăţii civile.

Referendumul a fost contestat de importante organizaţii ale societăţii civile din cauza organizării lui ca parte a alegerilor prezidenţiale şi nici nu a avut la bază o argumentaţie solidă de ordin istoric sau naţional şi nicio confruntare efectivă de idei în urma căreia alegătorii să-şi exprime opţiunea în cunoştinţă de cauză”, a mai spus preşedintele Senatului.