Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, joi, că formaţiunea pe care o conduce va susţine o dezbatere „constructivă” în Parlament, care este for suprem al democraţiei, în legătură cu modificarea legilor din Justiţie.

El a ţinut să precizeze că prin eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT va avea loc o depolitizare a sistemului, în condiţiile în care numirile vor fi făcute de CSM, care nu este un factor politic. Tăriceanu dezaprobă reacţiile „politicianiste” şi „manipulative”, spunând că se încearcă scoaterea oamenilor în stradă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Propunerile de modificare a legilor 303/2004, 304/2004 şi 317/2004, prezentate de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, sunt făcute pe baza autorităţii academice şi profesionale, date de titlul de profesor universitar şi experienţa de 10 ani de zile la Curtea Constituţională, includ rezultatele unui dialog amplu cu CSM şi reprezintă un demers necesar pentru a rezolva problemele din sistemul de justiţie. În al doilea rând, aceste modificări derivă din importanţa apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem care a comis multe abuzuri, abuzuri care reies şi din faptul că România este pe primele locuri în „clasamentul ruşinii”, al proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a afirmat liderul ALDE, într-un comunicat de presă.

Tăriceanu a susţinut că „modificările la legile justiţiei fac parte dintr-o viziune care se bazează pe principii constituţionale şi urmăresc o consolidare reală a statului de drept şi separaţia şi controlul reciproc al puterilor în stat”.

„De aceea, pasul următor este dezbaterea acestor propuneri în Parlament, unde este nevoie de o dezbatere cu argumente solide, de natură juridică. O discuţie legată de persoane şi funcţii, va altera orice dezbatere serioasă. Parlamentul, ca for suprem al democraţiei, unde toţi românii sunt reprezentaţi, va asigura un astfel de cadru de dezbatere constructiv, unde opiniile pro şi contra vor fi exprimate şi de unde va rezulta cea mai bună formă a acestor legi. În acelaşi timp, susţin continuarea dialogului cu oficialii europeni şi vreau să punctez faptul că, în redactarea acestor modificări, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a avut consultări cu aceştia”, a subliniat preşedintele Senatului.

Referitor la fondul propunerilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, liderul ALDE a afirmat că „este important de subliniat amploarea reformelor propuse”.

continuarea: AICI