Dacă democraţii şi republicanii americani nu ajung până 17 octombrie la o înţelegere privind plafonul datoriei de stat, economia SUA ar putea intra într-o incapacitate de plată fără precedent. Neînţelegerile dintre cele două partide au paralizat deja activităţile statului federal, aflat în blocaj din 1 octombrie.

Barack Obama a început miercuri să primească aleşi americani pentru a încerca să iasă, în cele din urmă, din impasul bugetar, dar republicanii l-au sfidat pe preşedinte, acceptând să trimită doar o delegaţie redusă la Casa Albă, relatează AFP.

În cea de a noua zi de criză politică, susceptibilă să provoace după 17 octombrie o incapacitate de plată fără precedent, Obama a oficializat, de asemenea, nominalizarea lui Janet Yellen pentru funcţia de preşedinte al Rezervei Federale, reuşind puţin să liniştească pieţele.

Dar acestea din urmă rămân sensibile de la începutul paraliziei bugetare, la 1 octombrie, potrivit Mediafax.

Nicio negociere oficială nu a avut loc între democraţi, majoritari în Senat, Casa Albă şi republicani, care controlează Camera Reprezentanţilor.

În această săptămână, Barack Obama a prevăzut să întâlnească grupurile democrat şi republican din fiecare cameră. Astfel, preşedintele american a început seria întâlnirilor miercuri după-amiaza cu cei 200 de democraţi ai Camerei.

Divergenţele profunde dintre Partidul Republican şi cel Democrat persistă şi în privinţa ridicării plafonului datoriei. Opoziţia republicană, majoritară în Camera Reprezentanţilor, preferă să ataşeze condiţii oricărei înţelegeri, în timp ce democraţii, care deţin majoritatea în Senat, sunt decişi să nu facă concesii.

Totuşi, cele două partide din Congresul Statelor Unite se apropie de o soluţie temporară, pe termen scurt, privind plafonul datoriei de stat, astfel încât să evite o posibilă intrare a guvernului în incapacitate de plată, potrivit Bloomberg.

Declaraţiile de miercuri ale mai multor congresmeni par să anunţe un posibil acord pe termen scurt care să garanteze ridicarea plafonului datoriei de stat şi evitarea unei posibile situaţii de default.

„Nu vom vota împotriva unei iniţiative care asigură că America îşi va plăti datoriile”, a declarat congresmenul democrat Steny Hoyer, membru al Camerei Reprezentanţilor, după o întâlnire cu preşedintele Barack Obama.

Obama a afirmat anterior că poate accepta o înţelegere pe termen scurt care să nu presupună precondiţii.
Plafonul datoriei de stat trebuie ridicat până la 17 octombrie astfel încât guvernul să poată continua refinanţarea datoriilor şi plata obligaţiilor băneşti.

Potrivit unor surse apropiate celor două partide din Congres, republicanii iau în calcul o majorare pe termen scurt a plafonului datoriei de stat, iar majoritatea democrată din Senat nu exclude o astfel de soluţie.

Intrarea SUA în default ar putea destabiliza pieţele financiare globale, cu impact chiar mai puternic decât criza declanşată în 2008 de colapsul băncii Lehman Brothers. Japonia trebuie să ia în calcul impactul unui default asupra portofoliului său de obligaţiuni emise de Trezoreria SUA, chiar dacă se aşteaptă ca Statele Unite să evite o astfel de criză, a declarat ministrul de Finanţe nipon, Taro Aso.