Utilaje trase pe dreapta, muncitori trimiși acasă, firme la un pas de faliment. Nenumărate șantiere din toată țara sunt abandonate după ce încercarea autorităților de a ține în frâu deficitul bugetar le-a lăsat fără finanțare.

În primele opt luni ale anului, fondurile alocate proiectelor de infrastructură (inclusiv cele realizate cu bani de la Bruxelles) au totalizat 17,75 miliarde de lei, cu 2,5 miliarde de lei mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, pootrivit Capital.ro.

În procente, scăderea este de peste 12%. Cel mai mult s-au redus cheltuielile aferente investițiilor cu finanțare rambursabilă (-46% față de ianuarie-august 2012), iar banii alocați proiectelor finanțate de UE au fost cu 11,5% mai puțini. Cheltuielile de capital au scăzut, în aceeași perioadă, cu 9,7%.

Unii analiști sunt de părere că, prin oprirea finanțării proiectelor de infrastructură, autoritățile își fură singure căciula. Pentru că o bună parte din sumele alocate se întorc, direct sau indirect, la buget, sub formă de TVA, accize, impozite pe venit și profit, contribuții sociale și așa mai departe. Fără să mai vorbim de efectul de multiplicare în economie.

Stoparea investițiilor publice are exact efectul invers: scăderea încasărilor la buget și creșterea numărului de șomeri sau de firme aflate în dificultate. Însă în condițiile în care încasările bugetare, atât la nivel central, cât și pe plan local, sunt sub așteptări, iar guvernanții nu vor să umble la alte cheltuieli, viitorul nu arată prea bine pentru investițiile publice.