Ambasadorul Olandei la București, Matthijs van Bonzel, a arătat că poziția Parlamentului olandez a rămas neschimbată în privința aderării României la Schengen și că implementarea deplină a prevederilor din MCV este crucială pentru această etapă.

Diplomatul a arătat care sunt punctele forte și punctele slabe ale României, ce părere au investitorii olandezi despre țara noastră, și în ce stadiu se află colaborarea guvernamentală româno-olandeză.

Ύntrebat care crede că va fi concluzia viitorului raport MCV privind justiția română, ambasadorul Olandei a precizat: „MCV este o listă a lucrurilor pe care România și UE au convenit că mai trebuie făcute. România a devenit membră a UE cu această listă inclusă în Tratatul de Aderare. Este o listă la cel mai înalt nivel pentru UE și România. Parlamentul nostru spune că aceste prevederi convenite cu România nu au fost implementate pe deplin. Avem un raport al Comisiei care susține că există o politică anti-corupție dar că mai sunt lucruri care mai pot fi adăugate; că jurisprudența nu este dezvoltată; atunci când am ajuns eu în România, Codul Civil nu era pus în aplicare, Codul Penal nu era pus în aplicare, acum sunt și trebuie să vedem cum sunt implementate. Comisia face câte un raport la fiecare jumătate de an și noi primim aceste rapoarte. Pentru noi este important, arată la ce nivel este integrată România în UE pe baza Tratatului de Aderare. Dacă există deplină implementare a acelor lucruri importante precum justiția, anticorupția, coerența legală, eficiența sistemului juridic, atunci România, din punctul nostru de vedere, poate cere în mod legitim o etapă mai profundă a calității de membru, aderarea la Schengen”.

Potrivit acestuia, important este dacムromânii sunt fericiți, nu aderarea la Schengen. „Înțeleg că românii își doresc să facă parte rapid din Schengen. Vreau să subliniez că cel mai important este dacă sunteți fericiți, dacă sunteți pe deplin integrați în UE ca o familie, simțiți că ați obținut ce ați dorit, legal și financiar? Fondurile disponibile de la Bruxelles pentru investiții aici sunt <<digerate>> pe deplin, România știe cum se face, țara se dezvoltă pe deplin potrivit potențialului său?”.