Răsfoind Internetul, am descoperit zilele trecute, pe un site de socializare, câteva poze de la alegerile interne ale democrat-liberalilor pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezindețiale de anul viitor. Pozele de la Constanța mi-au atras însă atenția – nu mi-am imaginat că, până la prezidențialele din 2014, voi mai vedea săli pline la un eveniment politic.

Trebuie să recunosc, am fost destul de surprinsă. De ce? În primul rând, rezultatele de la alegerile locale și parlamentare de anul trecut prevesteau parcă începutul sfârșitului pentru Partidul Democrat Liberal. Au venit apoi plecările către alte formațiuni politice, înființarea Mișcării Populare și atacurile acesteia la adresa foștilor colegi.

Însă, de anul trecut și până în prezent, ceva s-a schimbat la PDL. S-au întâmplat lucruri bune. Democrat-liberalii par să fi învățat din greșelile trecutului și au înțeles că au nevoie de reorganizare, au nevoie să se reapropie de oameni, să se fie din nou credibili în ochii electoratului. Dar, cel mai important, au nevoie de organizații locale puternice, unite, pentru că acestea vor avea un rol determinat în alegerile care urmează anul următor.

Și cred că, dincolo de selectarea unui candidat pentru prezidențialele din 2014, alegerile interne pentru desemnarea acestuia au reușit tocmai acest lucru: să apropie democrat-liberalii, să elimine tensiunile apărute în primele luni ale acestui an. Sălile pline arată că reconstrucția începută în PDL funcționează, iar recâștigarea încrederii membrilor actuali pare a fi marele câștig al acestora. Partidul se află pe un trend ascendent, a depășit bariera de 20% în sondaje.

Democrat-liberalii le arată tuturor cum poate să renască un partid și, dacă cei vor continua munca bună, începută anul acesta, e foarte posibil ca, în anul ce vine, să vedem niște rezultate puțin prefigurate în decembrie 2012.