Comisia pentru Informaţii din Senatul american a aprobat marţi nominalizarea lui John Brennan ca director al CIA, al treilea şi ultimul post de conducere din echipa lui Barack Obama pentru securitate naţională.

Casa Albă a facilitat votul, acceptând luni seara să furnizeze senatorilor toate memoradumurile Departamentului de Justiţie, în ceea ce priveşte programul secret de asasinate, realizat cu drone şi să justifice folosirea acestora împotriva cetăţenilor americani.

Unii republicani au ameninţat cu tergiversarea votului în cazul în care nu vor avea acces la aceste documente, păstrate în secret de executiv, exercitându-şi tutela parlamentară.

Senatorii au votat, în spatele uşilor închise, cu 12 voturi la 3 în favoarea lui John Brennan, patru dintre cei şapte republicani alăturându-se majorităţii democrate. Votul este aşteptat să fie susţinut în Senat săptămâna aceasta, potrivit şefului democrat al Senatului, Harry Reid.

Brennan, în vârstă de 57 de ani, este un veteran CIA, unde a lucrat timp de 25 de ani. În ultimii patru ani el a lucrat alături de preşedintele Casei Albe, fiind însărcinat cu coordonarea eforturilor de luptă anti-teroristă şi a orchestrarea programului secret al asasinatelor cu drone.

El a mai coordonat „lista persoanelor de ucis” care aparţin reţelei Al-Qaida în Pakistan, Somalia sau Yemen.