Din toamnă românii se vor putea interna la orice clinică din Uniunea Europeană, iar statul român le va deconta cheltuielile. Cei drept, doar parţial, pentru că vor plăti servicii medicale europene şi vor primi înapoi contravaloarea lor din România. Este vorba despre o directivă a Parlamentului European, care intră în vigoare din octombrie.
„Este o măsură bună! Creează deschidere astfel încât pacientul să poată să-şi aleagă singur instituţia medicală în funcţie de calitate de specialitate. Este în avantajul nostru, al pacienţilor”, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

După tratament, pacientul se va prezenta cu factura la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde i se va face face decontul.

În prezent pacienţii care nu se pot trata în spitalele de la noi din ţară o pot face în clinicile de peste hotare. Însă  doar cu recomandarea medicului şi cu un formular emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În acest caz tratamentul pacientului este decontat în totalitate.