INS va prezenta în luna iulie rezultatele finale privind recensământul populaţiei efectuat în 2011, cu trei luni mai devreme decât termenul iniţial, iar datele vor fi analizate şi discutate cu o comisie de experţi, a anunţat, miercuri, preşedintele instituţiei, Tudorel Andrei.

„Putem anunţa rezultate finale ale recensământului populaţiei şi locuinţelor în cursul lunii iulie şi nu octombrie (…) Vom avea rezultate finale în condiţii normale. Nu vreau să vă aşteptaţi la rezultate spectaculoase, ci la rezultate clare, care să fie comunicate de o manieră transparentă societăţii civile şi mass-media”, a spus Andrei, la primaconferinţă de presă de când a preluat mandatul de preşedinte al Institutului Naţional de Statistică.

El a arătat că INS a decis constituirea unui grup de experţi pe demografie şi comunicare, având ca scop o evaluare corectă din punct de vedere metodologic, dar şi asigurare unei comunicări corecte pentru cei care vor utiliza datele privind recensământul populaţiei.

Acesta a declarat că finalizarea recensământului este prioritatea INS, întrucât de maniera în care sunt primite şi acceptate rezultatele finale depinde şi cum va fi perceput în societate statutul statisticii şi al statisticienilor.

Datele complete privind recensământul vor fi publicate însă în 2014.