Aproximativ 87% dintre furnizorii de servicii medicale au prescris cel puţin o reţetă în format electronic, până la sfârşitul anului 2012, şi cel puţin 90% dintre farmacii au eliberat o reţetă electronică, a declarat joi medicul şef al CNAS dr Marius Filip.

Potrivit acestuia medicii cei care nu s-au integrat în noul sistem nu vor putea prescrie/elibera medicaţie.

La sfârşitului anului 2012 numărul medicilor înregistraţi în sistemul informatic al CNAS – SIUI a fost de 11.245 iar al farmaciilor 4.489.

De la 1 ianuarie 2013 reţeta electronică este obligatorie, după ce, de la 1 iulie şi până la sfârşitul anului 2012, prescrierea medicamentelor s-a putut face în paralel, respectiv electronic şi clasic.

Cei care au probleme cu legătura la internet pot face prescriere offline.

Tot la sfârşitul anului trecut a fost lansat, la Arad, cardul electronic.

Cardul (CEAS) reprezintă un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate şi permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de acesta.

Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.

Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate urmează să fie distribuit în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii, Compania Naţională ”Imprimeria Naţională” coordonând procesul de realizare a suportului din plastic.