Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat luni, într-o emisiune televizată, la Realitatea TV, că România îsi poate îndeplini obiectivul de independență la gaz natural la sfârșitul anului 2019 – începutul anului 2020.

Plecând de la menținerea consumului la nivelul actual, cred că putem să ne atingem obiectivul de independență la gaz natural undeva la sfârșitul lui 2019 – începutul anului 2020”, a spus Nicolescu.

Din fericire pentru România, s-a făcut acea descoperire din Marea Neagră: la prima sondă săpată, prima descoperire făcută, în zona sondei Domino 1. Explorările în zona Mării Negre vor continua, cred că operațiunile de foraj pentru a doua sondă vor începe în săptămânile următoare. suntem optimiști, și pe baza semnalelor primite dinspre Marea Neagră, și spre baza semanelor primite dinspre explorările onshore și pe baza faptului că ambii producători, și Romgaz și Petrom, au avut în 2013 o producție mai mare decât în 2012. Asistăm la o stabilizare sau poate chiar la o schimbare de trend de producție. Deci sunt semnale optimiste care pe mine mă fac să cred că în jurul anului 2019 – 2020 vom deveni independenți de importurile de gaz, iar din punctul de vedere al independeței energetice, ne vom conserva poziția actuală, suntem locul trei în UE după Danemarca și Estonia”, a adăugat ministrul Energiei.

Răzvan Nicolescu a subliniat că “indicatorul de independență energetică dă până la urmă forța unui stat”. “Este la fel de important ca și gradul de înzestrare a forțelor armate. Este unul dintre elementele și indicatorii cei mai importanți. Putem, prin noi înșine, să ne asigurăm independența la gaz natural și să ne îmbunătățin factorul total, unde intră și petrolul, și energia electrică”, a adăugat Nicolescu.

Noi putem, prin noi înșine, să ne asigurăm consumul nostru și chiar să devenim un mic furnizor de gaz natural la nivel regional. Poate către Republica Moldova, poate către Bulgaria”, a accentuat Răzvan Nicolescu.

În încheiere, întrebat de Rareș Bogdan dacă se fac explorări de gaze de șist în Marea Neagră, acesta a precizat că explorarile Petrom și ExxonMobil vizează gaz extras prin metode clasice și nu gaz de șist.