Sindicaliştii de la metrou vor declanşa conflictul de muncă, ce poate merge până la grevă generală, dacă Metrorex va trece în subordinea Primăriei Capitalei fără asigurarea fondurilor necesare, a declarat, marţi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi. Preşedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a acuzat Primăria Capitalei de „acţiuni iresponsabile” şi a ameninţat cu declanşarea unor acţiuni de protest în cazul în care municipalitatea va dispune disponibilizarea a 4.500 de angajaţi.

Liderul sindical RATB a declarat că 4.500 dintre cei 15.000 de angajaţi ai Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) ar urma să fie disponibilizaţi, potrivit unor oficiali din Primăria Capitalei, lucru care ar duce la imposibilitatea funcţionării regiei.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a precizat că sindicaliştii de la metrou vor susţine protestele colegilor din RATB prin declanşarea unei greve de solidaritate, care nu poate dura mai mult de o zi.

Ion Rădoi a precizat că disponibilizările de la RATB ar putea avea legătură cu transferul Metrorex la Primăria Capitalei, respectiv cu faptul că municipalitatea „ar încerca să facă loc angajaţilor de la metrou prin disponibilizările de la RATB”.

Reprezentanţii sindicatului RATB au mai spus că municipalitatea intenţionează să transforme regia de transport public în societatea comercială şi au solicitat ca în acest caz să fie consultaţi, pentru a avea garanţii că locurile de muncă nu vor fi puse în pericol.

Sindicaliştii RATB sunt nemulţumiţi de finanţarea regiei, spuncând că subvenţiile pe care le primeşte de la buget, pe lângă faptul că sunt reduse, nu vin la timp, ceea ce duce la existenţa unor probleme cu baza materială şi parcul auto.

Rădoi a anunţat că sindicaliştii de la metrou au decis să fuzioneze cu cei de la RATB, existând deja un acord în acest sens pentru înfiinţarea Federaţiei Sindicatelor Transporturi.

Preşedintele USLM a precizat că noua structură va avea aproximativ 50.000 de membri, atragând atenţia premierului şi primarului general că nu au luat în calcul acest aspect.

Autoritatea Metropolitană de Transport va trece în subordinea Primăriei odată cu Metrorex, intenţia fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport.

Regia locală de transport funcţionează deja în subordinea Primăriei Capitalei.