Membrii PSD, PC şi UDMR în Biroul Permanent al Senatului au susţinut că o dezbatere pe starea justiţiei, propusă de Antonescu, nu e oportună, e un „cartof care frige” şi trebuie „aruncat„, în final liderul PNL renunţând la iniţiativă: „Doriţi să păstrăm virginitatea acestei incinte, o putem face”.

În şedinţa Biroului Permanent de luni, preşedintele Senatului a propus organizarea unei dezbateri în plen pe situaţia din justiţie, conform stenogramei şedinţei.

Dacă suntem de acord să facem aşa ceva, trebuie să o programăm undeva, într-un timp rezonabil, pentru ca şi ministrul Justiţiei, de exemplu, să pregătească un punct de vedere. Însă eu vă consult asupra acestei idei. Senatul poate decide să dezbată o temă publică, într-o şedinţă de plen a sa şi rămâne să vedem dacă dorim sau nu dorim chestiunea asta, fără să o complicăm prea mult„, le-a spus Antonescu membrilor BP.

Primul care a replicat a fost social-democratul Ioan Chelaru, care a precizat că „orice discuţie pe probleme de justiţie este o discuţie foarte sensibilă”.

Şi senatorul UDMR Verestoy Attila s-a arătat sceptic asupra oportunităţii unei astfel de dezbateri, apreciind că s-ar crea probleme dacă situaţia ar fi prezentată drept una „de criză”.

Dorinţa de a crea subiecte atât de dezbătute şi atât de interesante, mai ales de la distanţă ar putea să ne fie dăunător. Eu nu cred că este un moment în care noi trebuie să arătăm, aşa cum am mai făcut, cât de corupţi suntem, cât de vânzători de ţară suntem, ce clasă politică cu interese personale suntem. Prea ne-am autoacuzat. Şi din atâtea autoacuze au ieşit nişte legende pe care nu le veţi şterge niciodată„, a explicat Verestoy.

Pe de altă parte, liderul grupului PPDD, Haralambie Vochițoiu, a pledat în favoarea organizării dezbaterii propuse de Antonescu.

Sigur, nu sunt adeptul faptului de a ne ridica poalele în cap în faţa Europei sau de a ne autovictimiza sau de a face alte afirmaţii nelalocul lor, dar o dezbatere cred că se impune. De ce să ne ascundem? Sunt lucruri, în societatea românească şi în justiţie, care nu merg. Asta nu înseamnă că totul este o nenorocire, că suntem pe marginea prăpastiei, că nu ştiu unde suntem. Dar o dezbatere nu poate să strice niciodată, atunci când ea este făcută cu bună-credinţă„, a susţinut Vochiţoiu.

În schimb, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a susţinut că propunerea lui Antonescu nu se poate materializa.

Vineri, 4 octombrie, Crin Antonescu a aapropus, într-o conferinţă de presă la PNL, organizarea în Senat a unei dezbateri pe starea justiţiei şi, eventual, un pact naţional pentru independenţa justiţiei.