Senatorul PSD, Trifon Belacurencu, a depus o iniţiativă legislativă care elimină condiţia de cvorum la referendumul naţional şi propune ca în cazul revizuirii Constituţiei condiţia de validare să fie participarea a cel puţin 30% plus unul din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente.

Senatorul PSD propune eliminarea din Legea referendumului a prevederii conform căreia „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

De asemenea, în cazul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, iniţiativa legislativă propune stabilirea unei condiţii de validare în situaţia în care prezenţa la urne este de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

„Referendumul pentru revizuirea Constituţiei este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, se arată într-un alineat nou propus pentru a fi introdus în Legea referendumului.

„România a avut deja două referendumuri unde voinţa suverană a poporului român a fost denaturată de existenţa cvorumului, asimilând persoanele care se abţin cu partizanii votului negativ şi promovând forme de boicot”, arată Belacurencu.

Senatorul PSD a înregistrat propunerea legislativă pe 30 ianuarie, fiind singurul semnatar al proiectului de act normativ.