Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat un proiect de lege prin care „proprietatea persoanei fizice reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăși 100 ha”. Potrivit proiectului, „pentru a putea cumpăra teren agricol extravilan în România, cumpărătorul trebuie să facă dovada că are cunoștințe în domeniul agricol sau că a desfășurat activități agricole cel puțin 5 ani ori, dacă a avut și înaintea achiziției teren, că a desfășurat activități agricole pe acestea”.

Procedura necesită înființarea unei instituții noi cu denumirea de Autoritatea
pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.

Proiectul de lege prevede următoarele:

  • Vânzătorul înregistrează la primăria din raza Primăriei unde se află terenul o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor, precum și afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan.
  • Cererea este însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă prețul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, numele și prenumele vânzătorului, adresa completă unde are domiciliul vânzătorul, amplasamentul terenului, suprafața, categoria de folosință și clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzării – cumpărării, precum și copia documentului care atestă calitatea de proprietar. Oferta de vânzare va fi afișată la sediul primăriei 90 de zile de la data înregistrării.
  •  În termen de 15 zile de la data înregistrării cererii primăria notifică în scris preemptorii și afișează oferta de vânzare la sediul acesteia. Primăria are obligația de a transmite Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, odată cu notificarea preemptorilor, oferta de vânzare, precum și lista preemptorilor.
  • În termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii ofertei de vânzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare o va afișa pe site-ul acesteia.
  • Titularii dreptului de preempțiune prevăzuți la art.5 trebuie să transmită acceptarea ofertei, însoțită de documentația din care să rezulte că îndeplinesc condițiile pentru a cumpăra terenul, conform prezentei legi, pe care o comunică vânzătorului și Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.
  • Netransmiterea acceptării ofertei în termenul prevăzut duce la pierderea dreptului de preempțiune.
  • În cazul în care, în termenul prevăzut, mai mulți preemptori își manifestă în scris intenția de cumpărare, vânzătorul are obligația de a respecta ordinea stabilită.
  • Dacă în termenul prevăzut nici unul dintre titularii dreptului de preemțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă, urmând ca vânzătorul să înștiințeze în scris Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.
  • Verificarea îndeplinirii condițiilor legale, prevăzute de prezenta lege, de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice se va face de către Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.
  • În situația în care, în urma verificărilor, Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare constată că potențialul cumpărător nu îndeplinește condițiile legale, vânzătorul are dreptul să aleagă unul dintre ofertanți cu respectarea dreptului de preferință.

Proiectul de lege vizează achiziția de terenuri de către străini, dat fiind faptul că suntem pe primul loc în topul țărilor cu teren arabil deținut de străini, la nivelul UE (circa 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafeței arabile a blocului comunitar, potrivit unor studii realizate de organizația mondială Grain). Dacă până acum străinii au cumpărat teren agricol în România doar pe firmă, de acum încolo o vor putea face și pe persoană fizică.