Premierul Vlad Filat a anunţat retragerea partidului pe care îl conduce din Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare. Motivul este lipsa de cooperare a celorlalte două partide din coaliţie şi, mai mult, piedicile care i s-au pus în actul de guvernare. Decizia premierului ar putea duce la o nouă perioadă de instabilitate în Republica Moldova, în condiţiile în care Chişinăul speră să semneze în cursul acestui an un nou tratat de asociere cu Uniunea Europeană.

„Eu nu voi mai tolera folosirea instituţiilor statului în alte scopuri decât ale cetăţenilor, nu voi mai tolera derapaje antidemocratice şi nu voi mai tolera ca cineva să ţină ostatici cetăţenii unei întregi ţări, ai Republicii Moldova”, a spus Vlad Filat.

Acesta acuză partenerii de coaliţie că, în ciuda declaraţiilor proeuropene, prin acţiunile lor nu au sprijinit guvernul, ba dimpotrivă, i-au pus piedici. Mai mult, Filat îl acuză pe controversatul politician Vladimir Plahotniuc, membru al Partidului Democrat, că foloseşte instituţiile statului în interes propriu.

Moldova trebuie să evite o criză politică şi alegeri anticipate. Altfel, obiectivul Chişinăului de încheiere, în luna noiembrie, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea fi pus în pericol.

Uniunea Europeană cere Moldovei o serie de reforme, pe care eventuale alegeri anticipate nu ar face decât să le întârzie sau să le amâne.