Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri seara, după reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor agriculturii pe tema scandalului cărnii de cal, că un raport care va fi publicat joi va dovedi că „România nu mai este atât de suspectă cum a fost până acum”.

„Azi a fost întâlnire foarte importantă. Raportul care va fi prezentat mâine va arăta, în opinia mea, că România nu mai este atât de suspectă cum a fost până acum”, a spus Daniel Constantin, adăugând că „cine este de bună credinţă îşi dă seama că frauda nu a fost produsă în România”.

„Mâine aşteptăm un raport din care va reieşi că România va fi în afara suspiciunilor că frauda ar fi fost făcută în România”, a arătat Constantin, fără a explica despre ce raport este vorba.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat pentru gândul înainte de evenimentul de la Bruxelles că va prezenta concluziile raportului realizat de autorităţile române pe această temă. Joi urmează să fie finalizat şi raportul Franţei pe tema scandalului cărnii de cal.

Ministrul român a precizat că, din datele primite prin sistemul european rapid de alertă, reiese că „loturile” de carne de cal care ar fi fost fraudate, prin schimbarea etichetei cu menţiunea „carne de cal” în etichete cu menţiunea „carne de vacă” nu provin din România.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a admis că sunt necesare îmbunătăţiri ale legislaţiei privind trasabilitatea produselor.

Tot la finalul reuniunii de miercuri, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, a declarat că executivul european propune efectuarea a două serii de teste ADN pe carnea de vită din toate statele membre, pentru a afla dacă problema etichetelor false se limitează doar la anumite ţări. Comisia va cofinanţa în proporţie de 50% aceste analize, care se fac de către statele membre (fiecare test costă aproximativ 400 de euro), a mai explicat comisarul Tonio Borg.

„Nu arătăm cu degetul către nicio ţară membră. Sunt mulţumit de informaţiile primite despre calitatea anchetelor pe acest subiect”, a declarat Borg, subliniind încă o dată că CE tratează scandalul cărnii de cal drept o folosire frauduloasă în scopuri economice a sistemului de etichetare.