La împlinirea unui an de guvernare USL, premierul României, Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu, dar şi ministrul agriculturii Daniel Constantin, au discutat la postul de televiziune Antena 3 despre împlinirile, dar şi eşecurile acestui an.

Premierul Victor Ponta a declarat că pe domeniul retrocedărilor și pe cel al fondurilor europene a găsit cele mai mai dezastre. „Sunt două domenii în care dezastrul pe care l-am găsit e mult mai mare decât m-am așteptat (…). Au fost 2 domenii în care dezastrul pe care l-am găsit m-a depășit, mi-a depășit cele mai negre așteptări: domeniul retrocedărilor și domeniul fondurilor europene”.

Replicând la afirmația cum că „samsari ai domnului Ungureanu nu au fost deferiți justiției” Victor Ponta a spus că: „Sunt sesizări făcute Justiției, eu când am făcut prezentarea am respectat legea, adică nu am avut voie să dau numele complete, am dat doar inițialele, dar m-am bazat pe perspicacitatea jurnaliștilor și a unora dintre colegii dumneavoastră de la Antena 3 și au avut toate documentele. Nu am voie pe legea protecției datelor, nu am voie să dau cine și ce bani a primit, dar v-am dat cifre, v-am dat cazuri concrete și, în mod cert, sper să fie și acolo. Dezastrul a fost la retrocedări și sper ca prin legea pe care ne-am angajat răspunderea am pus capăt totuși”.

Ca o concluzie, premierul a mai spus că problema retrocedărilor „a fost cea mai mare fraudă comisă în România după 1989, mai mare decât privatizările, mai mare decât evaziunea” și că pierderea a 10.000 de imobile, a 1,3 mil. de hectare și a 4 mld. de euro acțiuni la cele mai mari companii, precum Transelectrica, Transgaz, este „echivalentul a doi ani de război pentru țara noastră”.