Premierul Victor Ponta a afirmat joi că nu există niciun conflict între Guvern şi CSM privind procedura de numire a judecătorului român la CEDO şi a calificat drept eronat argumentul Oanei Schmidt-Hăineală că instituţia pe care o conduce are dreptul să propună inclusiv reprezentantul ţării noastre la CEDO.

„În primul rând, nu există niciun conflict între instituţii. Doamna preşedinte şi CSM au susţinut că este trecut în Constituţie că CSM propune judecători, or, era evident – mi-am permis să sancţionez imediat eroarea – în Constituţie se spune că CSM propune preşedintelui României judecătorii, deci nu se referea la judecătorul de la CEDO, că nu-l propune preşedintelui României, şi nici măcar la judecătorii de la CCR, care nu sunt propuşi de CSM. Se referea doar la judecătorii care judecă în România. Deci, nu e niciun conflict între instituţii”, a declarat Ponta, după ce a prezentat la CCR punctul de vedere al Guvernului cu privire la procedura de numire a judecătorului la CEDO.

CCR dezbate joi sesizarea şefului CSM, Oana Schmidt-Hăineală, privind conflictul cu Guvernul în legătură cu desemnarea judecătorului român la CEDO, dar şi pe cea a Avocatului Poporului referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor OUG 21/2013 pentru modificarea art.5 din OG 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă.

România trebuie să facă trei propuneri pentru postul de judecător la CEDO, dintre care cel puţin o femeie, a spus şeful Guvernului.

„Din momentul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei alege dintre cei trei unul dintre ei, din acel moment, el nu mai este, practic, judecător român, este judecător european şi se supune regulilor europene”, a precizat Ponta.

Premierul a mai susţinut că procedura propusă de Guvern privind desemnarea judecătorului român la CEDO este mult mai rapidă.

„Eu am fost de acord cu această modificare propusă de (fostul ministru al Justiţiei – n.r.) doamna Pivniceru, puţin îngrijorat de faptul că la CSM două luni se anunţase procedura pentru nişte bieţi procurori din România. M-am gândit că pentru un judecător la CEDO le ia vreo doi ani. După aceea, ei au tot timpul probleme de cvorum. (…). A fost o situaţie de urgenţă. Atât. Prin decizia CCR de astăzi o să ştim de acum încolo – pentru următorii zece-cinzeci de ani – modul în care se selectează. Şi nu e niciun fel de supărare, niciun fel de conflict. Ce decide Curtea aceea facem. Este în Parlament legea de aprobare a OUG, dacă decide Curtea într-un fel se respinge OUG, dacă decide că a fost bună, se aprobă OUG şi avem lege, pe care după aceea o promulgă preşedintele”, a explicat Victor Ponta.