O eventuală participare a partidelor din coaliţia de guvernare pe liste separate la alegerile europarlamentare ar putea crea tentaţia prezentării unor aspecte legate de guvernare în mod diferit, a declarat pentru Agerpres fostul premier Adrian Năstase.

Totodată, apreciază acesta, există speranţa ca, prin clarificarea votului, coaliţia de guvernare să fie revalidată, alături de posibilitatea reasumării unei abordări ideologice.

În opinia fostului preşedinte al PSD, alegerile europarlamentare nu vor oferi ocazia unor discuţii despre Europa sau despre probleme europene.

„Nu se întâmplă lucrul acesta nici în alte ţări. Până la urmă, la alegerile europarlamentare se va discuta tot despre guvern, tot despre guvernare, tot despre lideri politici. Este oarecum cinic ce spun, dar să nu ne facem iluzii că temele vor fi altele. De aceea, în opinia mea, participarea pe liste separate va crea o anumită tentaţie pentru reprezentanţii acestor liste – vorbesc de cei din coaliţia guvernamentală – să prezinte chestiunile de guvernare în mijlocul guvernării într-un mod diferit, ceea ce cred, nu este un lucru extrem de pozitiv şi în plus riscă că creeze premisele unor concluzii de un anumit ordin în perspectiva alegerilor prezidenţiale”, a subliniat Adrian Năstase.

Potrivit acestuia, rezultatele la europarlamentarele din 2014 ar putea pune în discuţie la nivel local o anumită premisă de la care s-a pornit – aceea de egalitate, de paritate în alocarea unor posturi.

„Şi, dacă rezultatele vor fi diferite faţă de prezumţia iniţială, vor începe comentarii la nivel local pentru corectarea situaţiei referitoare la posturi şi există riscul de a reîncepe o discuţie despre alocările de funcţii şi aşa mai departe. Aceasta este partea să spunem pesimistă. Există şi speranţa că, în felul acesta, prin însumarea, prin clarificarea votului se va revalida coaliţia de guvernare şi de asemenea există posibilitatea de reasumare a unei abordări ideologice. Vom vedea dacă va prevala partea să spunem pesimistă şi vor apărea aceste riscuri de care am vorbit sau elementele pozitive – care de asemenea sunt inerente în această abordare – vor fi cele care vor domina analiza pe care o vom face după alegerile europarlamentare”, a conchis fostul premier.