Întâlnirea prevăzută pentru luni după-amiază între preşedintele Barack Obama şi liderii din Congres privind un compromis bugetar a fost „amânată”, a transmis Casa Albă, fără a oferi o nouă dată.

Însă preşedinţia americană a lăsat să se înţeleagă că amânarea acestei reuniuni prevăzută iniţial pentru ora locală 15:00 (22:00, ora României) nu constituie un semn negativ, subliniind că a luat această decizie „pentru a permite liderilor Senatului să continue să realizeze progrese importante către o soluţie în vederea ridicării plafonului datoriei şi redeschiderii administraţiei”.

Chiar înainte de acest anunţ, liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, şi liderul minorităţii republicane, Mitch McConnell, şi-au declarat optimismul faţă de posibilitatea de a ajunge la o soluţie în ceea ce priveşte criza politică care paralizează Washingtonul de două săptămâni.

„Sunt foarte optimist că vom ajunge la un acord rezonabil în cursul săptămânii pentru a pune capăt paralizării statului, a plăti facturile ţării şi a porni negocierile pe termen lung pentru a plasa ţara noastră pe un soclu bugetar solid”, a asigurat Reid la începutul şedinţei din Senat.

McConnell a evocat anterior „schimburi foarte constructive (cu Reid) privind direcţia de urmat”. Şi el şi-a declarat „optimismul asupra faptului că vom ajunge la un rezultat care va fi acceptabil pentru cele două partide”.

Aleşii încearcă să rezolve două probleme în acelaşi timp: ridicarea plafonului datoriei şi adoptarea unei legi a finanţelor pentru a redeschide agenţiile federale parţial închise de la 1 octombrie, din cauza disputelor bugetare.