Aderarea României la Schengen şi incluziunea romilor sunt subiecte ce ar trebui evitate în campania electorală din Franţa, a precizat, joi, Ministerul de Externe, după o serie de declaraţii ale oficialilor francezi.

„Contrar celor apărute în mass-media franceze, subliniem faptul că incluziunea socială a romilor nu are legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen. Considerăm preferabilă evitarea abordării acestor subiecte în context electoral”, a precizat MAE român, în replică la declaraţiile mai multor oficiali francezi, potrivit cărora România nu este pregătită să devină membru al acestei zone, iar romii proveniţi din ţara noastră nu doresc să se integreze.

Ministerul român de Externe reiterează faptul că relaţia bilaterală dintre România şi Franţa are „un potenţial amplu”. „Între cele două ţări a fost încheiat un Parteneriat Strategic, recent actualizat şi relansat, prin Foaia de Parcurs semnată în februarie 2013. Acest fapt ilustrează o dinamică pozitivă, care îşi propune tocmai valorificarea cât mai bună a potenţialului de cooperare existent între România şi Franţa”, precizează sursa citată.

MAE reaminteşte că, în cursul acestui an, calendarul contactelor politice la nivel înalt a fost unul „extrem de variat”, iar oficialii francezi şi-au exprimat sprijinul pentru aderarea României la Schengen. „Ministrul afacerilor externe a salutat poziţia şi declaraţiile referitoare la cooperarea bilaterală dintre România şi Franţa, precum şi la aderarea României la spaţiul Schengen, exprimate cu ocazia vizitei la Bucureşti a prim-ministrului francez, Jean-Marc Ayrault. Astfel, premierul francez a exprimat satisfacţie faţă de nivelul actual al cooperării bilaterale, reflectat în Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic şi a transmis sprijinul pentru soluţia aderării ţării noastre la spaţiul Schengen în două etape”, subliniază Ministerul de Externe, exprimându-şi speranţa că „parametrii soluţiei convenite privind aderarea dublu-etapizată, reconfirmate cu premierul Ayrault, rămân, în continuare, valabili”.

Referitor la problema minorităţii roma, MAE menţionează dialogul autorităţilor române cu partenerii francezi cu privire la problematica inserţiei sociale a cetăţenilor de etnie roma. În plus, structurile specializate competente din cele două state cooperează „susţinut în combaterea aspectelor de infracţionalitate, atunci când ele se manifestă”. Pe de altă parte, MAE respinge generalizările care induc „ideea de infracţionalitate la adresa cetăţenilor români în ansamblu, indiferent de etnia lor”.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a îndeplinit condiţiile de aderare, „fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne şi Justiţie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (şi a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispoziţiilor acquis-ului Schengen”. Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă ca Franţa, partener tradiţional şi strategic al României, „să acţioneze atât în spiritul relaţiei bilaterale substanţiale, cât şi în contextul recunoaşterii finalizării procesului de evaluare şi a îndeplinirii criteriilor privind aderarea” la Schengen.