Încă din noaptea de luni spre marţi, aviaţia israeliană a lansat trei raiduri împotriva unor obiective situate în Fâşia Gaza, fără a provoca victime, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate palestiniene şi martorilor oculari.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, aviaţia a atacat un depozit de armament din centrul teritoriului palestinian şi alte două locuri de lansare de rachete din nord.

Ostilităţile au izbucnit sâmbătă după un tir de rachetă antitanc lansat împotriva unui vehicul al armatei israeliene la graniţa cu enclava palestiniană. Şase palestinieni, patru civili şi doi combatanţi, potrivit unor surse medicale palestiniene, au fost ucişi şi aproximativ 30 au fost răniţi în confruntările care au urmat. Cel puţin opt israelieni, dintre care patru soldaţi au fost răniţi.

Luni seara, Netanyahu a recurs la consultări cu Ehud Barak şi şeful Statului Major, generalul Benny Gantz, pentru a evalua riposta Israelului la tirurile din Gaza, potrivit postului public de radio.

Un oficial de rang înalt israelian, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a confirmat că Netanyahu intenţionează să se vadă cu diplomaţii „pentru a-i pregăti pentru eventualitatea ca Israelul să acţioneze puţin mai energic pentru a-şi proteja cetăţenii”.

Totuşi, chiar dacă sunt în favoarea unui răspuns în forţă, puţini oficiali israelieni sunt înclinaţi să declanşeze o operaţiune de anvergura celei din 27 decembrie 2008 – 18 ianuarie 2009, soldată cu moartea a 1.440 de palestinieni şi 13 israelieni.