România susţine clar perspectiva europeană a Serbiei şi a statelor din regiune, iar țara noastră este dispusă să ofere asistenţă Serbiei în domenii relevante pentru procesul de integrare, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, la finalul convorbirilor cu omologul său sârb, Tomislav Nikolić.

Este în interesul statelor noastre, al regiunii şi al Uniunii Europene în ansamblul său ca în această regiune să fie stabilitate și pace. În discuţiile cu domnul Preşedinte Nikolić am subliniat că România susţine clar perspectiva europeană a Serbiei şi a statelor din regiune. Serbia merită să fie recompensată pentru eforturile semnificative de reformă făcute până în prezent. Sperăm ca negocierile efective de aderare ale Serbiei la UE să demareze în acest an. Cunoaştem din proprie experienţă dificultăţile și eforturile pe care le presupun întregul proces de pregătire și negociere a aderării la UE. De aceea am exprimat disponibilitatea şi deschiderea deplină a României de a oferi asistenţă Serbiei în domenii relevante pentru procesul de integrare, dacă Serbia, sigur, dorește acest lucru”, a spus Iohannis.

Pe de altă parte, șeful statului a precizat că România și Serbia își propun dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state.

Ne propunem o serie de proiecte comune în domenii importante precum infrastructura – și aș menționa aici autostrada Timişoara-Belgrad -, cooperarea transfrontalieră şi interconectivitatea energetică. România este interesată de perspectiva efectuării unor exporturi de energie electrică către Serbia, respectiv către piaţa regională din sud-estul Europei. Exportul se poate realiza prin intermediul companiilor specializate care activează pe cele două pieţe”, a mai spus Iohannis.

Referitor la tema minorităților naționale, Klaus Iohannis a precizat că autoritățile din cele două state trebuie să acționeze “hotărât pentru consolidarea rolului minorităților română din Serbia şi sârbă din România, ca punte solidă de legătură între noi”.

România este întru totul deschisă la o cooperare bilaterală cât mai strânsă pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu care încă persistă şi care, aşa cum se cunoaşte, au deosebită relevanţă şi din perspectiva procesului de integrare europeană”, a adăugat Iohannis.

Potrivit șefului statului, în cadrul convorbirilor cu omologul său sârb, au trecut în revistă şi o serie de teme europene şi internaţionale de actualitate precum migraţia ilegală, modalităţi de cooptare a Serbiei la Politica Energetică a UE și alte situații.

În concluzie, discuţiile pe care le-am avut au arătat dorinţa ambelor părţi de a consolida cooperarea româno-sârbă, prin dinamizarea dialogului politic, a relaţiei bilaterale în ansamblul ei şi a proiectelor comune cu impact regional”, a conchis Iohannis.