Începând de astăzi, de la prânz, trei sfert din suprafaţa ţării intră sub incidenţa codului galben de viscol şi ninsoare. Primul duel cu zăpada, în weekend-ul trecut, a creat destule probleme.

Ninsoarea, viscolul şi apoi gerul aproape au paralizat zona Banatului în ultimele zile. Acum, majoritatea drumurilor sunt deschise, însă circulaţia se desfăşoară greu, în condiţii de iarnă. Ultimul drum rămas închis a fost autostrada Arad – Timişoara, închisă încă de sâmbătă noaptea, când utilajele trimise pentru deszăpezire nu au putut face faţă situaţiei. Circulaţia pe autostradă a fost redeschisă aseară. „Firma care ar fi trebuit să se ocupe de deszăpezire şi de menţinerea circulaţiei nu a reacţionat prompt. Ar fi trebuit să intervină cu 90 de utilaje pe autostradă şi pe drumurile naţionale din judeţ, dar au intervenit doar cu şase utilaje. Vom desface contractul şi vom colabora cu altcineva“, a spus Ioan Ambruş, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) , filiala Timişoara.

Cursurile din învăţământul preuniversitar au fost suspendate ieri, dar reluate azi, însă dacă codul galben valabil de marţi, de la prânz, până miercuri, la aceeaşi oră, va aduce şi mai multă zăpadă, situaţia s-ar putea schimba. În aşteptarea unei noi ninsori, timişorenii trebuie să ştie că atât persoanele fizice, cât şi firmele, au obligaţia de a curăţa de zăpadă trotuarul din faţa casei sau sediului. Ieri, poliţiştii locali au aplicat nu mai puţin de 300 de somaţii, următorul pas fiind o amendă usturătoare.