Mai puţin de o cincime (17%) dintre angajatorii din România susţin că vor face noi angajări în următoarele trei luni, planurile de angajare fiind mai pesimiste decât în urmă cu trei luni, potrivit unui studiu al grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup România.

Studiul Manpower, realizat pe un eşantion de 635 de angajatori de pe piaţa locală, a folosit un indicator – previziunea netă de angajare- calculat ca diferenţă între procentul de angajatori care anticipează o creştere a vo­lu­mului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a numărului de angajaţi în ultimul trimestru al anului.

Astfel, previziunea netă de angajare pentru primul trimestru din 2013 este de 3%, având în vedere că 17% de angajatori care spun că vor creşte numărul de angajaţi în următoarele trei luni, 14% cred că îşi vor reduce numărul de angajaţi şi 67% antici­pează că îşi vor menţine volumul de personal la acelaşi nivel. Intenţiile de angajare sunt mai mici cu trei puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior şi cu cinci puncte faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai optimiste planuri de angajare vin din rândul companiilor care activează în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (36%) şi în industria prelucrătoare (21%). În ceea ce priveşte regiunile în care se vor face cele mai multe angajări, studiul relevă faptul că în regiunea Sud previziunea de angajare este cea mai mare, de 29% şi în Nord-Est, unde previziunea este de 20%.