Primarul general Sorin Oprescu a emis luni dispoziţia privind regulamentul de funcţionare a teraselor din Centrul Istoric. Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere din acest perimetru a fost respins pe 25 februarie de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) cu 23 de voturi ‘împotrivă’ şi 16 ‘pentru’, iar primarul Oprescu a spus atunci că va pune în aplicare regulamentul prin dispoziţie de primar.

Pe 1 martie, reprezentanţii Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric au solicitat, într-o conferinţă de presă, Primăriei Capitalei şi Primăriei Sectorului 3, să ajungă la o înţelegere în privinţa regulamentului de funcţionare a teraselor din zonă.

Octavian Duru, director executiv al Asociaţiei, a arătat că urmare a neaprobării de către CGMB a regulamentului de funcţionare, activitatea comercială din Centrul Istoric este aproape blocată, pentru că agenţii economici nu ştiu cărei administraţii locale trebuie să se adreseze pentru a obţine autorizaţiile de funcţionare necesare.

Potrivit regulamentului, terasele sezoniere din centrul istoric vor funcţiona în perioada 15 martie-15 noiembrie, actul stabilind reguli clare în ceea ce priveşte suprafeţele teraselor, tipul de mobilier, obligaţiile agenţilor economici din zonă, siguranţa cetăţenilor.

Potrivit proiectului de hotărâre, pe străzile fără trotuare din Centrul Istoric amplasarea teraselor se va face fără obturarea circulaţiei, astfel încât lăţimea minimă a zonelor libere să fie de patru metri pentru a permite intervenţiile de urgenţă.

Amplasamentele se atribuie fără licitaţie publică în ordinea solicitărilor.Pe străzile cu trotuare, amplasarea teraselor se avizează numai acolo unde acestea au o lăţime minimă de trei metri. Aici se va rezerva un spaţiu liber pentru pietoni cu o lăţime minimă de 1,5 metri.Este interzisă amenajarea teraselor sezoniere pe carosabil, cu excepţia străzilor exclusiv pietonale, situaţie în care terasa se va autoriza numai dacă se păstrează o zonă liberă de circulaţie de lăţime de patru metri. În cazul în care configuraţia străzii cu trotuare nu permite o astfel de amenajare, avizarea teraselor este interzisă.

Agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze la loc vizibil avizul de amplasare şi amenajare a terasei, lista de meniu şi preţuri în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională. Aprovizionarea unităţilor se face numai între orele 6,00 -10,00.

Perimetrul teraselor va fi delimitat cu parapeţi mobili realizaţi din lemn sau metal, cu o înălţime maximă de un metru sau cu aranjamente florale verzi.

În Centrul Istoric este interzisă utilizarea jardinierelor din material plastic şi a plantelor decorative artificiale.

Cromatica umbrelelor se va încadra în paleta de culori alb-beige şi este interzisă utilizarea covoarelor din materiale plastice. Este interzisă utilizarea mobilierului de terasă pliant şi al celui din material plastic. Mobilierul va avea structură din lemn, răchită sau metal, în concordanţă cu arhitectura clădirii.

Este interzisă amplasarea de cortine de protecţie împotriva vântului şi ploii. Pe terase se admite muzica live, fără sisteme de amplificare. În perimetrul Centrului Istoric este interzisă prepararea în aer liber a produselor alimentare, cu excepţia standurilor amenajate cu ocazia unor târguri sau expoziţii.

Pe terasele sezoniere se interzice organizarea de nunţi, botezuri şi alte evenimente festiv-private.

Muzica şi spectacolele live organizate pe terase se vor termina la ora 22,00. Nerespectarea prevederilor din Regulament determină aplicarea de sancţiuni, care pot ajunge de la 1.000 la 3.000 lei.

Delimitarea spaţiului considerat Centrul Istoric este: la nord Bulevardul Elisabeta (de la intersecţia cu Calea Victoriei), Bulevardul Carol (până la intersecţia Hristov Botev), la Est: Bulevardul Hristov Botev (de la intersecţia Carol până la intersecţia Corneliu Coposu); la Sud: Corneliu Coposu (de la intersecţia Hristov Botev), Splaiul Independenţei (până la intersecţia cu Calea Victoriei); la Vest: Calea Victoriei (de la intersecţia cu Splaiul Independenţei până la intersecţia cu Bulevardul Elisabeta).

După votul CGMB, edilul şef spus că va pune în aplicare regulamentul prin dispoziţie de primar. „Cetăţenii nu pot să îşi desfăşoare activitate în centrul istoric că nu au dormit bine băieţii ăia de la trei şi iau hotărâri aberante politice. O fac prin dispoziţie de primar, ca să îi învăţ minte. Terasele vor funcţiona după regulament, am să fac prin dispoziţie”, a completat Oprescu.