Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a amânat luni, pentru 22 aprilie, dezbaterile finale în dosarul Referendumului, pentru a fi audiaţi doi martori şi patru inculpaţi care au spus că vor să facă noi declaraţii.

ICCJ a reluat discuţiile din dosarul Referendumului, după ce, la termenul anterior, instanţa a anunţat că în 30 martie vor avea loc dezbaterile finale în acest proces, în care Liviu Dragnea este judecat, alături de alte zeci de persoane, pentru fraude care ar fi fost făcute la referendumul din 2012 legat de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

În timpul şedinţei de judecată, instanţa a întrebat inculpaţii dacă vor să facă declaraţii suplimentare, iar patru dintre aceştia au arătat că vor să completeze declaraţiile făcute anterior.

Totodată, instanţa a constatat necesară audierea a doi martori propuşi prin rechizitoriu, astfel că a decis să amâne dezbaterile finale pentru 22 aprilie. Judecătorii au stabilit şi un termen intermediar, în 8 aprilie, când vor fi audiaţi cei patru inculpaţi şi cei doi martori.

La ieşirea din sala de judecată, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a spus că avea pregătite concluziile finale, făcute de avocatul său şi a arătat că nu poate comenta situaţia, el neavând pregătire juridică.

Liviu Dragnea a fost audiat la ÎCCJ la un termen anterior, când a declarat că nu știe cine a conceput SMS-urile care apar în rechizitoriul întocmit de procurori și nici dacă acestea au fost redactate de o echipă de creație de la PSD.

De asemenea, premierul Victor Ponta a fost și el audiat, în calitate de martor, la termenul din 11 martie, când a spus că PSD a folosit la referendumul din 2012 o aplicație informatică, folosită și de alte partide, care permitea verificarea prezenței la vot, adăugând că acest lucru este legal.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.