Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a anunţat luni că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe legea proprietăţii.

”Miercuri îl discutăm (n.n. proiectul) în primă lectură în şedinţa de Guvern, luni (n.n. lunea viitoare) îl voi prezenta conducerii USL deoarece modalitatea de prezentare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajării răspunderii Guvernului. Voi merge în faţa Parlamentului, voi angaja răspunderea Guvernului pentru soluţionarea acestei probleme care există sigur de 20 de ani, dar care în special după anul 2005 a necesitat o soluţionare în condiţiile în care avem mii de cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în condiţiile în care trebuie, odată pentru totdeauna, reglementat modul de acordare şi perioada de acordare a despăgubirilor”, a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei USL
Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, un memorandum privind urgentarea elaborării noilor reglementări în domeniul restituirii proprietăţilor, întocmit de ministrul delegat pentru Buget, document în care se fac propuneri pentru încadrarea în termenul acordat de CEDO statului român pentru soluţionarea problemei restituirii proprietăţilor.

Potrivit deciziei Guvernului, până la finele anului 2015 Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor urmează să revadă toate dosarele soluţionate, inclusiv cele pentru care s-au plătit despăgubiri în numerar, şi să analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor în natură sau prin echivalent, în compensare cu alte bunuri.

Fiecare minister va transmite Ministerului Finanţelor Publice, până la 30 ianuarie 2013, situaţia imobilelor retrocedate, a celor nou construite şi, după caz, situaţia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii, iar Ministerul Educaţiei va transmite situaţiile menţionate şi pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor estimează totalul despăgubirilor la 8,7 – 9 miliarde euro.