Premierul Victor Ponta crede că Germania îşi va reanaliza poziţia legată de intrarea României în spaţiul Schengen. El a declarat, însă, că e nevoie de o atitudine nouă, „pragmatică şi demnă”, pentru că din 2005 nu s-a mai obţinut nimic în spaţiul european.
„Sunt două probleme importante pe care le-a spus bine ministrul de interne german. Problema românilor şi bulgarilor care vor aduce mai multă concurenţă pe piaţa muncii şi, evident, problema şomajului. Noi trebuie să demonstrăm că nu mai merg toţi românii să ia locurile de muncă ale occidentalilor”, a declarat luni premierul Victor Ponta.

„Mai este problema reală, absolut reală, a capacităţii comune, a României şi a celorlalte ţări europene, de a-i integra mai bine pe reprezentanţii comunităţii rome”, a mai spus prim-ministrul.

În ceea ce priveşte aderarea la Schengen, Victor Ponta a declarat: „Noi ne-am îndeplinit obligaţiile tehnice, când se va putea lua decizia politică… Eu cred că Germania îşi va reanaliza această poziţie”.

Premierul a precizat că obiectivele europene ale României trebuie tratate într-o strategie nouă, cu o „atitudine realistă, pragmatică şi demnă”, urmând ca în cadrul Guvernului să fie luată o decizie în ceea ce priveşte dosarul Schengen.