Guvernul îşi va angaja marţi răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea, care prevede că sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul vor trece în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.

Proiectul actului normativ a fost aprobat pe 14 noiembrie de Executiv şi trimis Legislativului. Deputaţii şi senatorii au depus la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor 2.004 amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea.

Guvernul urmează să se întrunească marţi, înainte de şedinţa comună a legislativului, pentru a analiza aceste amendamente, care au fost depuse de parlamentari ai PSD, UDMR, PNL, PC şi PP-DD.

Premierul Victor Ponta a declarat că, după descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui să stabilească nivelul taxelor locale, acest rol revenind primarilor şi consiliilor locale.

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, prin acest proces aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate.

„Adică cei care lucrau până acum în instituţii deconcentrate, care erau în subordinea ministerelor, pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituţiile descentralizate care vor fi în subordinea autorităţilor locale. Inclusiv cu cheltuielile de personal aferente pentru fiecare funcţionar, salariat, care intră într-o instituţie descentralizată din bugetul ministerului respectiv se deplasează suma aferentă către instituţia care va fi în subordinea Consiliului Judeţean sau local”, a explicat recent Dragnea.

Este a doua oară când Guvernul Ponta îşi angajează răspunderea pe un proiect de lege, în aprilie Executivul apelând la aceeaşi procedură pentru legea retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o modalitate legislativă indirectă de adoptare a unei legi, adică nu prin dezbaterea acesteia în cadrul procedurii legislative ordinare.

Angajarea răspunderii are loc în faţa Camerelor reunite în şedinţă comună.