Senatorul social-democrat, Mircea Geoană, a declarat vineri, într-o conferință de presă, la Bistrița, că PSD este cel mai mare partid al României și trebuie să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale.

Ce a spus domnul Victor Ponta ca președinte al PSD este situația de fapt, nimeni nu ascunde nimic. Nu pot decât să mă bucur că, pe măsură ce ne vindecăm după rana lăsată după părăsirea corabiei de către domnul Antonescu, colegii și colegele mele se îndreaptă către soluția naturală, ca PSD, cel mai mare partid al României, să aibă candidat propriu la prezidențiale. Eu asta susțin, am spus-o de ani de zile, o spun și acum și mă bucur că, pe fiecare zi ce trece, și Victor Ponta, și colegii mei din partid se îndreaptă către această soluție absolut firească. Ar fi nenatural ca PSD să nu aibă candidat și ar fi și riscant pentru un alt candidat susținut de noi, care ar avea dificultăți chiar să intre în turul al doilea„, a spus Geoană.

Acesta a adăugat că există o cutumă în PSD, ca președintele partidului să fie și candidatul pentru alegerile prezidențiale, dar că decizia îi aparține lui Victor Ponta.

Este o cutumă, este ceva nescris în partid, dar Victor Ponta e un lider tânăr. Așa cum a spus-o de nenumărate ori, după 25 mai va lua o decizie, vom lua o decizie și, într-un congres al partidului, vom alege formula cea mai bună. Dacă asta își va dori, partidul îl va susține. Dacă își dorește să continue ca prim ministru, va trebui să ne gândim la altă soluție„, a mai spus Geoană.

Acesta a subliniat că necâștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul social-democrat ar însemna „reinventarea regimului Băsescu„.

Întrebat dacă nu își dorește să fie el candidatul social-democraților pentru Palatul Cotroceni, Mircea Geoană a răspuns: „Nu îmi place să mă autopropun, dar domnul Ponta a făcut o enumerare de potențiali candidați, a spus-o dânsul și nu am cum să nu fiu de acord cu președintele partidului, că în PSD sunt doi potențiali candidați: domnia sa și cu mine. Vom decide după 25 mai, vedem ce se întâmplă și la alte partide. Va fi o undă de șoc, ca la Târlișua, și pe la PNL, și pe la PDL. O să vedem, luăm o decizie cu toții, cu calm și cu rațiune și extrem de colegial. Noi nu suntem în partid într-un concurs de frumusețe între potențialii candidați, pur și simplu suntem un partid prea serios, prea matur, prea mare și prea responsabil ca să cădem în astfel de tentații facile„.