Coaliţia de opoziţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili devansează partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili la alegerile legislative de luni din Georgia, potrivit rezultatelor preliminare parţiale furnizate marţi dimineaţă de Comisia Electorală.

După numărarea buletinelor din 15,3 la sută din birourile de vot, pentru cele 77 de locuri repartizate proporţional dintre cele 150, coaliţia Visul Georgian întruneşte 52,7 la sută din voturi, faţă de 42 la sută, cât a obţinut Mişcarea Naţională Unificată a preşedintelui Saakaşvili, a comunicat Comisia Electorală pe site-ul său.

Scorul opoziţiei înregistrează o uşoară scădere comparativ cu datele comunicate puţin mai devreme – 54,6 la sută faţă de 40,4 la sută.

Liderul opoziţiei, Bidzina Ivanişvili, şi-a proclamat victoria luni seară, imediat după anunţarea rezultatelor sondajelor la ieşirea de la urne, care plasau coaliţia sa înaintea partidului lui Saakaşvili sau aproape la egalitate în cadrul scrutinului proporţional.

Totuşi, cifrele definitive nu reflectă neapărat numărul locurilor din Parlament, având în vedere sistemul electoral mixt care acordă 73 de locuri prin scrutin majoritar.

Recunoscând victoria aparentă a opoziţiei în scrutinul proporţional, Saakaşvili a afirmat luni seară că partidul său va avea majoritatea locurilor atribuite în scrutinul majoritar. Deocamdată, pentru aceste locuri nu a fost comunicat niciun rezultat.

Sursa: Mediafax.